Skip to main content
diverse

Descoperă Sibiul alături de copii

By 25/07/2018aprilie 9th, 2024No Comments

Fie că este vorba de o escapadă, city-break sau o vacanță alături de copii, Sibiul este un oraș ofertant din toate punctele de vedere. Pentru iubitorii de aventură în familie am pregătit câteva recomandări, numai bune de luat în calcul.

Locuri de vizitat în Sibiu cu copiii

PARCUL SUB ARINI

Copiii se pot bucura de o aventuri cu iz medieval în parcul amenajat în apropiere de stadionul municipal, fiind primul loc de joacă din oraș care are și o tematică, având forma unor cetăți medievale, cu punți și turnuri. De asemenea, este primul astfel de spațiu care are în dotare echipamente special concepute pentru copiii cu dizabilități.

Parcul poate fi vizitat şi pe bicicletă, urmând pista de agrement special amenajată care se întinde pe o distanţă de aproximativ 6 km. Astfel, din Parcul Sub Arini, drumul de biciclete se continuă până la Parcul Natural „Dumbrava Sibiului”.

Parcul, iniţial un teren viran între fortificaţiile Steaua şi Josephin după pierderea funcţiunii militare a fortificaţiilor, este amenajat ca parc englezesc prin decizia municipalităţii din 1856.

Amenajarea continuă în 1859 prin lucrări de regularizare a apelor, în 1863-1865 fiind ridicat un restaurant. Din 1882, amenajarea este preluată de Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului, care construieşte un pavilion de muzică (1898), o fântână arteziană, introduce iluminarea electrică (1905) şi continuă îmbogăţirea dendrologică, astfel încât în final suprafaţa de 30 ha să cuprindă 680 de specii de arbori şi arbuşti forestieri şi ornamentali, 30 de specii exotice adăpost pentru 95 de feluri de păsări sedentare şi migratoare. În 1938 este amplasat bustul poetului Mihai Eminescu.

În prezent parcul are 22 de hectare pe care cresc peste 61 specii de arbori, din care 26 exotici şi 35 indigeni. De o deosebită valoare ştiinţifică şi decorativă sunt speciile exotice, atât cele din Extremul Orient (ginkgo, arborele vieţii, magnolia), cât şi cele din America de Nord (molid înţepător, pin strob, tuie, chiparos de California, stejar roşu şi stejar de baltă, nuc negru, arbore de lalea, roşcov de Canada, arţar american şi arţar de zahăr, gladice, catalpa).

Cei mai bătrâni arbori (exemplare de arini, plop negru, tei, stejari) au peste 150 de ani. În acest decor îşi găsesc adăpostul aproximativ 95 specii de păsări.

Atracţii turistice importante:

  • Bustul poetului Mihai Eminescu (1938) executat de sculptorul Radu Moga;
  • Pavilionul de muzică, reconstruit în 1979;
  • Fântâna arteziană, reconstruită în 1979.

PARCUL ASTRA

Parcul este situat în inima oraşului, delimitat de străzile Mitropoliei, George Bariţiu, Ioan Lupaş şi Piaţa Unirii.

Ideea înfiinţării unui parc în urma demolării zidurilor cetăţii de pe această parte datează din 1869 şi se materializează în 1879, odată cu întemeierea Societăţii pentru Înfrumuseţarea Oraşului, parcul fiind prima realizare de seamă a acesteia. Parcul găzduieşte 9 busturi ale celor mai importante personalităţi româneşti grupate în jurul asociaţiei cu acelaşi nume: Gheorghe Bariţiu, Badea Cartan, Timotei Cipariu, Octavian Goga, Gheorghe Lazăr, Andrei Mureşanu, Andrei Şaguna, Ioan Slavici şi Emanuil Gojdu.

În partea stângă a parcului se află Policlinica de copii (fostul Sanatoriu ridicat în anul 1906). Următoarea clădire este Palatul Asociaţiunii, inaugurat în 1905 când adăpostea sala de conferinţe, biblioteca, prima sală de teatru românesc şi Muzeul de etnografie şi pictură românească. În prezent ea găzduieşte Biblioteca Astra, cea mai importantă bibliotecă a oraşului. Intrarea în clădire se face pe poarta străjuită de doi atlanţi. Fosta sală de teatru este actuală sală de lectură şi impresionează prin atmosfera victoriană şi decoraţiile interioare bogate.
Corpul B al Bibliotecii ASTRA a fost ridicat în partea dreaptă a parcului, la intersecţia cu strada Mitropoliei, fiind inaugurat în anul 2007.

Clădirile de la nr. 1 şi 3 datează de la începutul sec. XX şi sunt realizate în stil Art Deco.

În anul 2007 a fost inaugurată fântâna arteziană din centrul parcului. Fântâna dispune de 9 jeturi de apă mari şi 6 mici, luminate, care pot funcţiona atât simultan cât şi acţionate în grupuri.

În capătul parcului înspre Biserica Sf. Johannis, există un spaţiu amenajat cu mese de şah şi table, un loc de întâlnire pentru pasionați.

PĂDUREA DUMBRAVA

Se întinde pe 960 hectare şi este situată la 4 km de centrul oraşului în direcţia sud-vest de-a lungul şoselei care merge spre Răşinari. Este traversat de pârâul Trinkbach, care formează pe cursul său trei lacuri de origine antropică: unul la Muzeul Tehnicii Populare şi două în Grădina Zoologică.

Pădurea Dumbrava a fost locul preferat de promenadă pentru sibieni încă din sec. al XVIII-lea, astăzi fiind renumită prin Muzeul Civilizaţiei Populare ASTRA şi prin Grădina Zoologică care se află aici. Paralel cu şoseaua se află pista pentru biciclişti care leagă Sibiul de Răşinari.

Pădurea Dumbrava este un stejăreț de terasă, în care, pe lângă stejar, vegetează foarte bine carpenul, cireşul pădureţ, ulmul, jugastrul şi teiul. Sporadic apar şi gorunul, frasinul, arţarul şi scoruşul.

În stratul ierbos al pădurii cresc peste 100 de specii de plante cu flori, mamifere (căpriori, veveriţe, arici, mistreţi, şoareci, pârşi, vulpi), păsări (piţigoiul mare, mierla, presura, ciocănitoarea mare, gaiţa, turtureaua, bufniţa, pupăza, cucul, cinteza, sticletele, vrăbii, corb) şi un număr foarte mare de specii de insecte şi alte nevertebrate terestre.

Pe partea stângă a drumului se găseşte „Monumentul eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale”.

GRĂDINA ZOOLOGICĂ

Grădina Zoologică Sibiu se întinde pe o suprafaţă de peste 15 hectare. În 1929 s-a deschis în pădurea Dumbrava prima Grădină Zoologică din România de către Uzina Electrică Sibiu la iniţiativa inginerului Szekely căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu.

După înfiinţare, Grădinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi o pisică sălbatică, o lupoaică donată de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup donat de Asociaţia “Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vânătorii din Tălmacel, mistreţi etc. În 1930 a fost donat primul urs.

Știați că stejarul de la intrarea în grădină are peste 600 de ani?

Grădina adăposteşte 207 animale şi păsări din 52 de specii: maimuţe, urşi, lupi albi, lupi carpatini, vulpi, tigri, lei, jaguar, pume, mistreţi, lame, cerbi carpatini, cerbi lopătari, căprioare, bivoli albi, ponei, piton reticulat, crocodil, fazani, papagali, păuni, porumbei.

Zoo Sibiu are din luna februarie 2019 trei noi locuitori: un leopard de Amur și doi lupi albi. Leopardul de Amur este un mascul de 8 ani și a sosit la Sibiu din Rotterdam, Olanda. Este clasat ca specie în pericol de extincție, dar cu ajutorul EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), în care Zoo Sibiu este membru, și cu acordul European Endangered Species Programmes, acest exemplar și-a găsit casa la Sibiu. Cei doi lupi albi, femele cu o vârstă de aproximativ 2 ani, au ajuns la Zoo Sibiu din Brno, Cehia. În grădina zoologică Sibiu era adăpostit deja un exemplar mascul din această specie.

Tarif intrare:

  • Copii peste 3 ani, Elevi, Studenţi, Pensionari 2 LEI
  • Adulti 3 LEI

Program vizitare poate fi consultati pe site.
Web Cam Live

TURNUL SFATULUI

Situat între cele mai importante două pieţe ale oraşului, mai precis la colţul dinspre miază-noapte – răsărit al Pieţei Mari, Turnul Sfatului a fost din totdeauna simbolul caracteristic al oraşului Sibiu. Numele turnului provine de la funcţia de apărare asupra porţii de intrare în cea de-a doua incintă, situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului, menţionată documentar în anul 1324. Având iniţial funcţia de turn de fortificaţie, de apărare, din a doua incintă de fortificaţie, acesta se prăbuşeşte parţial în anul 1585, în urma unui cutremur. Parterul şi primele două etaje aparţin astăzi construcţiei originale din sec. XIII.

În anul 1588 turnul este reconstruit cu ajutorul contribuţiei cetăţenilor oraşului. În anul 1720 paznicii turnului primesc ordin din partea magistratului de a repeta la tobă, la fiecare jumătate de oră, bătaia ceasului. Acoperişul îşi schimbă înfăţişarea de-a lungul timpului, de la unul scund, piramidal, la cel piramidal octogonal înalt, flancat de patru turnuleţe care serveau drept semn de drept de judecătorie a oraşului.

Forma actuală a turnului datează din lucrările de reconstrucţie executate între anii 1824-1826. Accesul în interior se face printr-o uşă de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scări spiralate, se ajunge la etajele superioare.

Știați că aveți de urcat 141 de trepte până la ultimul etaj?

La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului, iar ultimul etaj prezintă un punct de observaţie peste oraşul vechi. Un loc numai bun de fotografiat întreg orașul.

Program de vizitare: 10:00 – 20:00
Tarif intrare: 2 RON

TEATRUL GONG

Accesul publicului la spectacole se face pe baza biletelor puse în vânzare zilnic la sediul teatrului între orele 09.00-16.00 sau la intrarea în sala de spectacol cu 30 de minute înainte de începerea reprezentaţiei.

Pentru rezervări de locuri: de luni până vineri între orele 09.00-16.00 la numărul de telefon +40 269 210 906.
Programul actual

Descoperiți mai multe obiective turistice în Sibiu și împrejurimi:

Fie că vă doriți un weekend liniștit, distracție sau mișcare în aer liber, vă așteptăm cu drag la Sibiu!

Vrei să afli cele mai cool evenimente din Sibiu? Hai în cel mai happy loc din Sibiu!

Happy Day

Situată la 7 minute de plimbare de Piața Mare, de centrul istoric al Sibiului unde găsiți numeroase cafenele și restaurante, pensiunea Happy Day se remarcă prin 12 camere curate, bine aerisite, cochete și o atmosferă caldă, prietenoasă și placută. Plus cafea delicioasă din partea casei!

Sună
Rezervă